Faceți căutări pe acest blog

18 noiembrie, 2012

SPECIALISTII SERVICIILOR VORBESC RAR

dar zgarcitele lor marturisiri publice sunt fiabile...


Dupa ce am extras numeroase paragrafe din revistele: VITRALII-Lumini si Umbre, Intelligence si Periscop, precum si paragrafe din cartile unor scriitori pe care ii apreciez, a venit momentul sa postez si un extras din cartea: „36 de ani in serviciile secrete ale Romaniei”, scrisa de Stelian Octavian Andronic:


Prima parte

Trebuie sa marturisesc ca m-am decis sa-mi scriu memoriile si pentru ca, dupa Decembrie 1989, din ratiuni care contraveneau intereselor poporului roman, serviciile secrete au fost blamate in ansamblu, iar cadrele lor au fost acuzate tendentios in corpore de a fi actionat impotriva romaniilor. Sper ca din memoriile mele rezulta limpede ca, in toti ce peste 36 de ani in care am lucrat in serviciile secrete ale Romaniei, nu am indeplinit niciodata vreo misiune interna sau externa indreptata impotriva tarii mele sau a concetatenilor mei, indiferent de nationalitatea lor. Dimpotriva, toate actiunile mele, ca si cele ale colegilor mei, au fost dedicate exclusiv promovarii si apararii intereselor nationale atat in tara, cat si in afara ei. Viata mea certifica faptul ca acuzatiile ce ne-au fost aduse celor din Serviciile de Informatii Externe si contraspionaj prin mass-media si prin alte mijloace, indiferent de cine au fost inspirate sau ale cui interese le-au servit, sunt cu totul gratuite si au un pronuntat caracter antiromanesc.

Cei ce-si permit sa se joace cu integritatea serviciilor secrete ale unei tari, mai ales in conjuncturi precum aceea in care s-a aflat Romania in decembrie 1989, se dedau unor actiuni primejdioase. In iarna lui 1989, consemnul dat de forte externe ostile tarii noastre si poporului roman a fost acela ca trebuie practic lichidate serviciile secrete ale Romaniei, iar teritoriul romanesc trebuie dezmembrat. Nu stiu in ce masura concetatenii mei au sesizat in acel moment pericolul real ce plana asupra noastra. Planurile vizand destramarea teritoriului national exista de decenii si sunt actualizate cu perseverenta ori de cate ori conjuncturi critice favorabile lor isi fac aparitia spontan sau sunt provocate cu rea intentie[1]. Ar fi bine sa nu trecem prea usor peste acest lucru, noi, oamenii simpli, si nici, mai ales, guvernantii nostrii. Si asta cu atat mai mult cu cat am mostenit de la strabuni o gena nefasta, aceea a lipsei de unitate. Ea a ingreunat in vechime actiunile de unificare a triburilor tracice de catre marele rege Burebista si, mai tarziu, pe cele de unificare a dacilor de catre Decebal. Sa ne amintim scria Herodot in secolul V i.Hr. despre tracii pe care Burebista a reusit cu greu sa-i reuneasca intr-un singur regat: „Daca ar fi uniti, nu ar putea fi invinsi si, dupa mine, ar fi cei mai puternici din lume”. Sunt sigur ca marele Herodot era bine informat si nu facea aprecieri gratuite, mai ales la adresa unui popor cu care nu avea afinitati deosebite.

Sa ne amintim ca si soarta lui Burebista a fost tragica – a sfarsit ucis in complotul organizat de unii dintre sefii triburilor pe care reusise sa le adune. Acestia, dupa ce si-au lichidat conducatorul, au impartit regatul in patru. Si istoria se repeta la noi destul de des – cu Mihai Viteazu, cu Brancoveanu, cu Horia, Closca si Crisan, cu Tudor Vladimirescu si cu altii, pana la Ceausescu, condamnat la moarte in baza unor capete de acuzare inexistente si cu incalcarea celor mai elementare norme ale dreptului.

Cred ca, din pacate, gena lipsei de unitate se manifesta din plin la romani si astazi. O constatam mereu in comportamentul conationalilor nostrii, o vedem si in exterior, unde noi romanii, suntem cea mai dezbinata etnie pe un teritoriu strain, deci printre straini, chiar daca acestia nu ne sunt ostili. Am trait aproape 15 ani in strainatate si mai tot timpul in conditii bune, dar nu am reusit niciodata sa ma simt acolo acasa. Sentimentul de strain in tara straina nu m-a parasit niciodata. Si de multe ori m-am confruntat peste hotare cu dureroasa lipsa de unitate.

Nu cred sa existe alte solutii decat cele oferite de educatie. Numai un grad inalt de constiinta nationala, numai dragostea de patrie si popor ar putea elimina aceasta  tară (greutate) de-a dreptul distrugatoare pentru natiunea romana, care are nevoie de unitate ca de oxigen.

Mi s-a sugerat ca, avand in vedere experienta mea indelungata si variata din interiorul serviciilor secrete ale Romaniei, sa le fac celor activi si tinerilor candidati recomandari utile in aceasta profesie. Este complicat si prezumtios sa ma gandesc la sfaturi fara sa-i cunosc pe destinatarii lor concreti, fara sa stiu care este gradul lor de implicare, pregatirea de specialitate si, nu in ultimul rand, ce disponibilitate au. Aplicand insa zicala despre „mintea romanului de pe urma”, m-am decis sa enumar acele cateva reguli care cred ca ar trebui pastrate, precum si alte cateva care ar merita sa fie instaurate in servicii pentru ca ele sa poata lucra mai bine si mai eficient.

In primul rand, nu as renunta sub nici un motiv la caracterul militar al acestor servicii si, prin urmare, nici la disciplina militara, careia nu i se poate gasi nici un inlocuitor valabil. Lipsa disciplinei stricte in serviciile secrete reprezinta un pericol major si nu poate fi nicidecum tolerata.

Pentru realizarea unitatii si cooperarii corecte intre servicii- fara animozitati si concurenta neloiala, care de cele mai multe ori s-a dovedit a fi nociva- , as constitui un organism unic de coordonare, format exclusiv de sefii serviciilor secrete si condus prin rotatie, pe termene fixe, de fiecare dintre acestia.

Organismul unic de coordonare se subordoneaza direct si exclusiv presedintelui tarii, daca acesta a fost ales prin vot universal, pentru ca, in acest caz, el reprezinta in mod legal vointa poporului. In situatia in care Presedintele este ales de Parlament, organismul unic de coordonare se subordoneaza exclusiv Parlamentului. (...)

Numirea sefilor serviciilor secrete se face numai prin concurs in randul  celor mai buni specialisti din fiecare domeniu. Fostii sefi ai serviciilor secrete si comandantii  cu functii de raspundere nu au dreptul de a avea activitate politica si nu pot parasi definitiv tara mai devreme de zece ani de la data iesirii din functie.

Relatiile serviciilor secrete cu servicii similare straine, indiferent de natura lor, se realizeaza numai prin intermediul organismului unic de coordonare.

Legatura serviciilor cu mass-media se realizeaza exclusiv printr-un birou special creat de organismul unic de conducere, si nu de fiecare serviciu secret in parte.

Selectionarea, recrutarea si pregatirea candidatilor la angajare in serviciile secrete constituie atributii exclusive ale fiecarui serviciu in parte, pe care acesta le exercita prin organismele lui specializate.

Partea a doua : SFATURI

Iata si cateva recomandari pentru cei doritori sa intre in randul lucratorilor din serviciile secrete:

-nu va orientati spre aceste servicii daca nu resimtiti un puternic atasament fata de Romania si poporul roman;

-evitati intrarea in aceste servicii daca va mana doar spiritul de aventura si speranta de a semana cu James Bond sau vreun alt personaj din filmele ieftine de spionaj. Activitatea in serviciile secrete este foarte serioasa, cumplit de grea, plina de privatiuni si raspunderi. Exista si satisfactii, uneori foarte mari. Depinde in principal de dumneavoastra sa le obtineti, dar mai depinde si de sefii peste care ati putea nimerii. Sansa joaca deci si ea un rol- in aceasta profesie nu este totul tehnico-stiintific, dar nici stiintifico- fantastic.

- fugiti de serviciile secrete daca aveti probleme de sanatate, daca stati prost cu morala si cu performanta intelectuala. In aceste servicii nu se poate face rabat de la nimic.

- nu va amagiti cu ideea ca profesia este ereditara. Nu sunteti obligat(a) sa urmati traseul vreunui parinte, mai ales daca nu aveti calitatile si inclinatiile necesare. Nu toate geniile nasc genii, din pacate.

- ocoliti aceste servicii daca reprezentati interesele straine Romaniei sau poporului roman. In cele din urma, veti fi cu siguranta depistat- organismele destinate apararii interne sunt totusi eficiente. Cazul lui Pacepa nu este exemplar- mai bine tineti cont de zicala „ulciorul nu merge de multe ori la apa”.

Daca satisfaceti integral criteriile de selectie si sunteti hotarat(a) sa va specializati in munca de informatii sau contrainformatii, ganditi-va ca este bine sa fiti casatorit(a). Familia, atmosfera conjugala au un rol determinant in viata si actvitatea unui om care lucreaza in informatii. Increderea nelimitata intre sot si sotie e capitala, cu atat mai mult cu cat, din motive absolut obiective, confidentele profesionale intre soti sunt aproape cu totul excluse.

Mai mult decat in alte domenii de activitate, in aceasta meserie e nevoie de efort, dedicatie, consecventa, initiativa, o memorie foarte buna, o relatie excelenta cu institutia si o sincera iubire  de tara si neam.

Nu va rusinati sa invatati si chiar sa „imprumutati” din cunostiintele si experienta specialistilor din jurul dumneavoastra, oameni cu vechime si succese la activ. Si ei au facut la fel. Nici un curs teoretic, oricat de bine redactat si documentat, nu poate cuprinde intreg bagajul de cunostiinte adunat de un expert in munca reala din teren.

Nu va demobilizati la insuccese, inerenteindeosebi la inceputul carierei. Din greseli se invata, dar e la fel de de important sa nu perseverati in ele- si-apoi din succese se invata mult mai bine.

Daca sunteti un om calm, educat, cu o buna stapanire de sine, o judecata practica si o inteligenta pente medie, cu rezistenta fizica si morala, aveti toate atuurile pentru a deveni un specialist in domeniul informatiilor. Ca toate meseriile, si aceasta are momentele ei de miere si de fiere. Orice incepator mahnit de vreun esec e chemat sa-si aduca aminte ca serviciile secrete au nevoie de experti seriosi,  iar tara are absolut nevoie  de servicii secrete.[1]  Precum s-a intamplat in cazul iredentistiilor maghiari si in cazul rusilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu